Jak pečovat o vlnité vlasy

Vlnité vlasy dokážou své majitelky nemálo potrápit. Pokud jim ale dopřejete vhodnou péči, která by měla zahrnovat například vlasové sérum, sklidíte zasloužené ovoce. Kvalitní produkty spolu s Curly Girl metodou totiž dokáží neposedné kadeře proměnit ve zdravé, lesklé a okouzlující vlny.

Čím vlnité vlasy mýt

Naprostý základ je šampon a kondicionér. Vzhledem k tomu, že vlny a kudrny bývají sušší, nešlápnete vedle s hydratačním šamponem Innersence Cream Hairbath. Vlasy hloubkově hydratuje a zanechává je lesklé a pružné. Hned vzápětí sáhněte po hydratačním kondicionéru z téže řady a naneste ho pouze délek. Přináší viditelné výsledy už po prvním použití, dodává vlasům výživu i hydrataci a zabraňuje jejich krepatění. Pokud vaše vlnky postrádají spíše proteiny, dopřejte jim proteinový šampon Vitellaria spolu s kondicionérem ze stejné řady. Po nanesení kondicionéru vlasy šetrně pročešte, nechte 5 minut odpočinout a po opláchnutí je promačkejte směrem k hlavě, abyste podpořili jejich přirozené vlnění.

Tip: Jak zjistit, zda vašim vlasům chybí hydratace, nebo protein? Zjednodušeně, pokud jsou vlasy suché, matné a postrádají pružnost, potřebují dodat vláhu. Pokud jsou poškozené, jemné či slabé nebo mají tendenci plihnout, pak postrádají hmotu, tedy protein.

Vitellaria

Seznamte se s cowashingem

Poměrně populární je mytí vlnitých vlasů pomocí techniky cowashing, která je součástí metody Curly Girl. Je vhodná zejména v případě, že jsou vlasy obecně suché nebo dehydratované. Používá se k ní pouze kondicionér či speciální produkt jménem cowash – u nás v e-shopu najdete tenhle od značky Vitellaria.

Cowash jako šampon i kondicionér

Prvním krokem je mytí, při němž si pořádně namočíte vlasy teplou vodou a k pokožce hlavy nanesete trochu cowashe. Promasírujete a pečlivě vypláchnete. Ve druhém kroku pak použijete cowash stejným způsobem jako kondicionér. Tedy vpracujete ho do délek vlasů a poté kadeře opatrně pročešete hřebenem s širokými zuby nebo pomocí prstů. Poté necháte produkt působit po dobu pěti minut a opláchnete.

Promačkat a pak opláchnout

Třetí technikou Curly Gil je promačkávání vlasů, které zvyšuje jejich hydrataci. Provádí se tak, že vlasy mačkáte směrem k hlavě, a to opět za použití kondicionéru/cowashe. Smícháte ho v dlaních s trochou vody. Délky vlasů v této směsi „vykoupete“ a několikrát zmačknete – právě tím podpoříte jejich přirozené vlnění.  A pak už přichází na řadu závěrečný oplach. Studená voda je vhodná v případě, že nemáte v plánu vlasy dále upravovat. Vlasová vlákna hezky uhladí a zároveň v nich uzamkne potřebnou hydrataci. Teplou vodu naopak zvolte, pokud se následně chystáte na nějaký výraznější vlasový styling.

Innersense

Zásadní je i péče po mytí

Vlnité vlasy vám neodpustí, pokud je budete zběsile drhnout ručníkem – mohly by se poškodit. Naopak je do ručníku (ideálně z mikrovlákna či mušelínu) jen lehce zabalte, vsákne přebytečnou vodu. Nejlepší je nechat poté vlasy uschnout volně na vzduchu, ale pokud vás tlačí čas, použijte spolu s fénem i difuzér. Tady vám pomůže krém na kudrnaté vlasy, jako je třeba tenhle od Innersense. Krásně definuje tvar vln a chrání je před krapatěním. Podobně jako lehoučká stylingová pěna Vitellaria. Bez fénu se pak obejdete, pokud použijete slaný sprej Innersense I Create Waves, který se aplikuje na suché či vlhké vlasy.

Sérum na konečky vlasů

Vlnité vlasy bývají obecně sušší, křehké a často se snadno lámou, proto o ně pečujte něžně. Zbytečně je nečešte, a když už, tak kartáčem speciálně pro ně určeným. Co vaše vlny určitě ocení je olejové sérum Vitellaria. Působí jako výživná bomba, uzamyká ve vlasech vlhkost, a navíc je báječné pro vymačkání „gelové krusty“. Výborné jsou ale i jednodruhové, za studena lisované oleje. Arganový olej, třeba tenhle od značky Anela vlasy pomáhá vlasy nejen regenerovat, ale i hydratovat. Zlepšuje jejich hebkost a pružnost, zanechává je lesklé a chrání je před lámáním i poškozením.

Chcete si pořídit kompletní péči určenou pro vlnité vlasy? Mrkněte na českou značku Vitellaria nebo americkou Innersense, které vám nabízí velmi kvalitní šampony, kondicionéry i stylingové produkty určené právě na Curly Girl metodu.