Top 5 vůní na léto 2024

Horké dny plné sluníčka již samy o sobě vybízí k používání lehčích, svěžích vůní s radostnými tóny citrusů či ovoce. Pokud zatím nemáte „svůj“ letní parfém, inspirujte se našimi favority. Třeba některý z nich učaruje i vám.

Jak parfém správně aplikovat

Než se dostaneme k samotným parfémům, pojďte si říct něco málo o tom, jak se vůbec mají používat. Hodně lidí má ve zvyku je nanášet na oblečení. To ale není úplně ideální, protože vám na látce mohou vzniknout fleky. Mnohem lepší variantou je aplikovat vůni přímo na pokožku, kde se její kompozice postupem času dále rozvíjí. Nejvhodnějšími místy je vnitřní strana zápěstí, předloktí, místo za ušima nebo třeba podkolenní jamky. Druhou možností pak je stříknout parfém do vzduchu a vstoupit do mlhy, kterou vytvoří. Budete pak provonění (skoro) od hlavy až k patě.

Věděli jste, že: kompozici konvenčního parfému může tvořit až 50 vonných složek? Zatímco přírodní parfém jich obsahuje jen několik, nejčastěji v podobě esenciálních olejů?

Top 5 letních vůní z Doteku Slunce

Svěží parfém je do horkých dnů stejnou nutností jako opalovací krém nebo květová voda. Bez kterých přírodních vůní si neumíme představit léto?

897A2345

Nice Bergamote od Essential Parfums

Lehká citrusovo-aromatická vůně, která je zářivá jako letní slunce a zláká vás osvěžujícími tóny italského bergamotu. Přesně to je Essential Parfums Nice Bergamote, za jehož vznikem stojí Antoine Maisondieu. Po citrusovém úvodu nechává vyznít květinové tóny růží, jasmínu a ylang-ylangu z Komorských ostrovů. Základ už patří lehce hřejivé směsi cedrového dřeva a fazolí tonka z Venezuely.

Pokud vás parfém Nice Bergamot zaujal, mrkněte i na sprchové mýdlo či prací gel se stejnou vůní. Najdete je tady.

897A7016

Philtre od Hiram Green

Dáváte-li přednost spíše dřevitě kořenitým vůním, pak vás možná zaujme vůně Hirem Green Philtre. Je to silný, okouzlující elixír vystavěný na tónech karafiátu, jenž vám dokonale rozzáří den. Nečekejte ale prach z jednorožce, dračí krev nebo další alchymistické ingredience. Philtre obsahuje jen ty nejvybranější přírodní složky v podání hřejivé pryskyřice, omamného jasmínu nebo sladce kořenité vanilky.

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 17.06.21

De Lirius od Renier Perfumes

Uklidňující zelená vůně Renier Perfumes De Lirius, kterou vytvořil Juan Perez, vyniká svou citrusovo-květinovou kompozicí. Je ztělesněním míru a rovnováhy, krásně se nese do prostoru a má perfektní výdrž díky základu tvořenému spojením vetiveru a tropických dřev. Po nanesení na pokožku vás uvítají tropické plody gravioly se svěžestí guavových listů. Později se do popředí dostanou zejména opojně krémové tóny kubánské lilie v doprovodu koření a vlhké, tropické země. 

_MG_4595-Edit

Lavandeluce od April Aomatics

Letní cestou na voňavý jih Francie byl inspirován vznik květinovo-aromatické vůně April Aromatics Lavandeluce. Jak už jste asi sami vytušili, hlavní akord její návykové kompozice tvoří omamná levandule, a to hned v několika podobách. Sladkou společnost jí pak kromě medového extraktu dělá také hřejivá vanilka, intenzivní fazole tonka nebo kořenitý kardamom.

Snímek obrazovky 2024-06-27 v 17.08.29

Pretty machine od Kerosene

Na závěr si dáme jeden citrusovo-květinový parfém, který je stejně osvěžující jako jarní vánek. Hlavní roli v kompozici Kerosene Pretty Machine od Johna Pegga hraje lípa, jejíž intenzivní tóny vám prostě vykouzlí úsměv na rtech. Najdete v něm ale i svěží zeleno-voní tón, sladce podmanivý pomerančový květ nebo dřevitý vetiver s jeho kouřovým až zemivým nádechem.

Nejste si jistí výběrem vhodného parfému? Zakupte si nejprve vzoreček od značek Renier Perfumes, Essential Parfums, Hiram Green či Kerosene a v klidu si ho vyzkoušejte.